Sałatka z makaronem ryżowym i szpinakiem

Zawsze lubiłam szpinak ale nie pomyślałam by połączyć go z makaronem. Dziś postanowiłam zrobić coś nowego sałatkę z makaronu ryżowego i szpinaku. Kupiłam w sklepie makaron ryżowy ku radości syna alergika. Mrożony szpinak również znalazł się w mojej torebce, czosnek zawsze mam w zasięgu ręki. Ponoć zdrowy.

Teraz meritum.

Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na piecu. Doprowadzamy ją do wrzenia, po czym wyłączamy palnik i ostrożnie by się nie poparzyć wkładamy makaron. Nie trzeba go gotować, mięknie w gorącej wodzie po około 4 minutach.

Ze szpinakiem jest równie prosto. Nie było by tak dobrze, gdybyśmy użyli świeżych liści. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i gotować około 10 minut. Międzyczasie czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Tak przygotowany czosnek smażymy na 2 łyżkach oleju. Gdy zmięknie dodajemy obgotowany szpinak. Całość podsmażamy jeszcze z 5 – 10 minut. Całość farszu delikatnie solimy