Tarta z owocami

Tarta z owocami to klasyka deseru. Polecana szczególnie latem, gdy mamy do dyspozycji świeże truskawki, ale przepis ten można modyfikować i przygotowywać tartę z owocami innymi niż, te podane poniżej. Tarta to doskonały deser, dodatek do kawy, który umili wolną chwilę!

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
trzy łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
jedno jajo
opakowanie budyniu śmietankowego
opakowanie galaretki o smaku owocowym
świeże owoce najlepiej truskawki

Przygotowanie tarty z owocami:

Mąkę należy przesiać, dodać do niej cukier puder oraz pokrojone masło i miksować składniki aż do momentu gdy powstanie sypka konsystencja, taka jak na kruszonkę, którą przygotowuje się na wierzch ciasta. Jajko należy rozmieszać widelcem i dodać do ciasta, dalej miksować ale tylko tyle by składniki się połączyły. Następnie przystąpić do krótkiego zagniatania ciasta ręcznie, na koniec z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy placek o grubości około 3 centymetry, wypełniamy nim formę na tartę, wykładamy także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy lekkim talerzykiem, tak pieczemy tartę przez 15 minut w temperaturze 180′C. Po tym czasie należy zdjąć talerzyk i kontynuować pieczenie jeszcze około 5 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie. Przygotować budyń i galaretkę, owoce umyć i pokroić. Na ciasto wykładamy budyń, następnie pokrojone owoce, a na sam wierzch tężejącą już galaretkę.