Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
140 g zimnego masła
1 jajko
Nadzienie z rabarbaru i truskawek:
250 g rabarbaru
250 g truskawek (użyłam mrożonych)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło. Mieszać w malakserze do powstania drobnych okruszków ciasta.
Dodać jajko i jeszcze chwilkę mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę. Rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać) i osuszyć, pokroić na 1–2 cm kawałki. Truskawki lekko rozmrozić i razem z rabarbarem włożyć do miski. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przenieść na blachę do tarty lub okrągłą blachę, odkleić górny arkusz.
Na środku ułożyć nadzienie pozostawiając ok. 4 — 5 cm wolnego brzegu. Zawinąć brzegi ciasta do środka, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 — 40 minut na złoty kolor.