Tiramisu z owocami

Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. W wydaniu klasycznym jest to esencjonalne ciasto nasączone kawą i likierem amaretto, przekładane masą z sera mascarpone, który jest ucierany z surowymi żółtkami. Mówi się, że dobre tiramisu ma taką moc, że postawi na nogi umarłego! Ale Włosi, którzy słyną z zamiłowania do kulinariów mają bardzo wiele różnych przepisów na ten deser, jednym z nich jest tiramisu z owocami, bez kawy i bez surowych żółtek. Ta lżejsza wersja tiramisu polecana jest szczególnie latem.

Przepis na tiramisu z owocami

Składniki:
2 opakowania biszkoptów „kocich języczków”
dwa serki mascarpone
400 ml jogurtu naturalnego
cukier puder
słodkie wino Marsala
50 dag świeżych owoców
garść malin
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji
opakowanie bitej śmietany
mleko

Sposób przygotowania:
W pojemniku o wymiarach około 22 x 30 centymetrów, układamy biszkopty i nasączamy je mocnym, słodkim winem Marsala. Ser mascarpone łączymy w mikserze z jogurtem naturalnym i dosładzamy cukrem pudrem – według uznania. A jeśli owoce są słodkie, to można w ogóle zrezygnować z dodawania cukru. Na warstwę biszkoptów nakładamy połowę kremu i posypujemy truskawkami. Teraz układamy drugą warstwę biszkoptów nasączając każdy z osobna winem – jak poprzednio. Wykładamy resztę kremu serowo jogurtowego, wygładzamy łyżką i dekorujemy malinami oraz listkami melisy lub mięty. Tiramisu z owocami wkładamy do lodówki, by nieco stężało.