CIASTO:
1 budyń waniliowy bez cukru
½ szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka maku
1–2 łyżki oleju
Budyń, mąkę, mleko, cukier puder, jajka, sól, mak i olej wymieszać na gładkie, lejące się ciasto. Odstawić na ½ godziny, aby „odpoczęło”, a następnie usmażyć naleśniki.
Gotowe naleśniki smarować Lemon Curd.
LEMON CURD:
wersja z masłem
1 duża cytryna
75 g cukru pudru
2 średnie jajka
50 g masła
Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę (na drobnych oczkach i należy uważać żeby nie zetrzeć białej warstwy, bo jest gorzka) i wycisnąć sok. Skórkę wymieszać z cukrem.
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z cytryny.
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem — tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło.
Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń.
wersja bez masła
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Masę można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.