Składniki:
300 g makaronu świderki
200 g szynki w kawałku
1 czerwona papryka
30 g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
200 ml śmietany 30%
2 szczypty ziół prowansalskich
1 jajko
ser żółty
Makaron ugotować al dente.
Szynkę pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie.
W międzyczasie w rondelku podgrzać śmietanę (nie może się zagotować) i dodać zioła prowansalskie. Odstawić do ostygnięcia.
Szynkę wrzucić do makaronu i na tej samej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w cienkie paseczki ok. 5 minut. Dodać do makaronu z szynką.
Czosnek podsmażyć razem ze szpinakiem i również dodać do pozostałych składników.
Do sosu śmietanowego dodać jajko, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Sos wlać do makaronu z warzywami i szynką. Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać startm serem żółtym.
Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarnika przez ok. 20 minut.