Zupa gulaszowa z kluseczkami

Zupa ta chodziła za mną od jakiegoś czasu. No ale prawdziwa zupa gulaszowa powinna być z ziemniakami i kluseczkami- i taką zrobiłam rodzinie.

Podane poniżej ilości starczyły na średniej wielkości garnek dla rodziny 2+2 (z dokładką)

Składniki:

- mięso wołowe, ilość w zależności od upodobań(ok. 5 kg), pokrojone w kostkę

- papryka czerwone,

- duża cebula,

- ziemniaki – kilka sztuk (ziemniaki dla reszty rodziny),

- papryczka chili -dla chętnych,

- czosnek, 2-3 ząbki,

- puszka pomidorów krojonych,

- koncentrat pomidorowy, 2 łyżki,

- 2 kostki rosołowe wołowe,

- marchew,

- liście laurowe,

- ziele angielskie,

– sól,

- pieprz,

- sypka ostra papryka.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek podlewając odrobiną wody. Dorzucić pokrojoną w talarki marchew. Przerzucamy do garnka. Podobnie robimy z mięsem. Należy je podsmażyć do zbrązowienia a następnie dorzucić do garnka z warzywami. Zalewamy woda i gotujemy. Zbieramy szum. Wrzucamy kostki rosolłwe i przyprawy i pomidory . Gotujemy aż mięso będzie prawie gotowe.

Odlewamy porcję dla rodziny i do niej wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ok. 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostke paprykę.Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, wtedy ew. dodajemy papryczke chili(pokrojona w kostke) i koncentrat. Jeszcze podgotowujmy ok. 10 min. i zupa gotowa dla rodziny.

A dla siebie ominęłam ziemniaki i przygotowałam kluseczki: łyżka mąki kukurydzianej, żółtko jaja. Wymieszałam i wrzucałam łyżeczka do gotującej się zupy.

Po chwili kluski gęstnieją i można jeść.

Kluseczki są dosyć twarde. Można je też odrobinę posolić, żeby miały więcej smaku. Ale w dobrze doprawionej zupie spokojnie zastąpią zwykłe kluski lub ziemniaki.